Reumatoidni artritis skraćuje životni vek

U Srbiji ima oko 35 hiljada osoba koje boluju od reumatoidnog artritisa, hronične, autoimune zapaljenske bolesti sa nepredvidivim tokom. Od težeg oblika ove bolesti boluje sedam i po hiljada osoba, pri čemu se većina neadekvatno leči. Poslednja istraživanja pokazuju da u svetu oko 20 miliona ljudi ima neki oblik reumatoidnog artritisa, bolesti koja, ukoliko se na vreme ne otkrije, vodi u invaliditet i sasvim sigurno skraćuje životni vek. Žene oboljevaju dva do tri puta češće od muškaraca. Kod 70% bolesnika bolest počinje u dobi od 25. do 55. godine života. Artritis, kao hronično autoimuno oboljenje, može se javiti i u dečijem uzrastu i tada se naziva juvenilni idiopatski artritis.

Šta je reumatoidni artritis?

 

Reumatoidni artritis je hronično, reumatsko zapaljenje zglobova, koje karakteriše bol, otečenost, jutarnja ukočenost i otežana pokretljivost zahvaćenog zgloba. Početak bolesti je obično podmukao i zglobnim promenama često može da prethodi poremećaj opšteg stanja u vidu malaksalosti, gubitka apetita, gubitka u telesnoj težini, povišene telesne temperature. Ubrzo se kao prvi simptom javlja jutarnja ukočenost koja prolazi tek posle dužeg pokretanja zglobova. Bolest najčešće zahvata male zglobove šaka i stopala, nešto ređe laktove, kolena i zglob kuka. Pored toga što usled otežane pokretljivosti i bolova narušava kvalitet života, vremenom dolazi do deformacije zahvaćenih zglobova, te bolest ima i estetski značaj.

Zašto nastaje reumatoidni artritis?

 

Bolest je progresivnog toka, sa tendencijom ka pogoršanju simptoma, te treba na vreme preduzeti adekvatne mere. I pored vrlo intenzivnog proučavanja, pravi razlog nastanka reumatoidnog artritisa ostaje neprepoznat. U okviru Todoxinovog stručnog tima zastupamo mišljenje da je bolest rezultat hronične intoksikacije organizma, nagomilavanja kiselina i njenih produkata unutar zglobova, potpomognuto dejstvom određenih virusa i bakterija. Ono što je izuzetno važno, kod svih bolesti kostiju, zglobova i mišića, to je cirkulacija krvi, i to naročito ona kapilarna. Često se zanemaruje ova važna karakteristika. Prilikom pregleda se ustanovi da je glavna cirkulacija dobra, krvotok dobro funkcioniše, srce radi relativno dobro, dobro je stanje arterija i vena, ali kada dođe do kapilara, tamo se krv ustoji (usled imunskih kompleksa) i baš je to odlika artritisa.

Pronizon i Metotreksat nisu jedino terapijsko rešenje!


Među lekarima i pacijentima je vladalo oduševljenje i nada kada su se kao vid glavne terapije pojavili kortikosteroidi. To početno oduševljenje vrlo brzo je zamenjeno dubokim razočarenjem kada su otkrivena neželjena dejstva dugotrajne primene kortikosteroida. Pacijent, koji se leči Pronizonom, mora da bude spreman najpre na promenu svog spoljašnjeg izgleda: mesečevo lice, naboran vrat, debljina na trupu, pojava strija i akni. Mnogo opasnije je ono što se događa unutar organizma. Dugotrajna primena kortikosteroida dovodi do dijabetesa, osteoporoze, sklonosti ka infekcijama, poremećaja menstrualnog ciklusa, povećane maljavosti kod žena, smanjenja potencije i libida kod muškaraca.

Istina je da primena Metotreksata daje početno olakšanje i smanjenje intenziteta tegoba, ali njegova hronična upotreba dovodi do brojnih neželjenih efekata: gastrointestinalnih poremećaja, poremećaja rada jetre i bubrega, plućnih komplikacija, depresije, kožnih promena i mnogih drugih. Upravo ta mogućnost da se, zahvaljujući primeni Todoxinovog programa, pacijenti mogu osloboditi potrebe za primenom kortikosteroida, Metotreksata i drugih toksičnih lekova je ono što najviše ohrabruje.

Uloga Todoxina u tretmanu reumatoidnog artritisa


Todoxinovi kompletni programi nisu terapija ni za jednu određenu vrstu bolesti, pa tako ni za artritis. Međutim, Todoxinovi programi su izvanredna prirodna pomoć ljudskom organizmu u borbi protiv ove bolesti, tako što deluju na nivou inicijalnog imuniteta, umnožavaju broj NK ćelija i drugih odbrambenih ćelija, vraćaju im snagu i vitalnost i osposobljavaju ih za borbu sa svakom bolesnom ćelijom što je prvi korak ka ozdravljenju. Osim toga, Todoxin je snažan čistač krvi. Svi Todoxinovi preparati su potpuno prirodni i njihova snaga i moć ogleda se u energiji lekovitih biljaka koje se nalaze u njihovom sastavu.

Ukoliko bolujete od reumatoidnog artritisa i želite da koristite Todoxin, zakažite konsultaciju sa našim stručnim timom pozivom na brojeve +381 69 23 22 618 i +381 69 122 61 40. Tokom konsultacije dobićete tačnu preporuku koji Todoxinovi proizvodi bi u Vašem slučaju bili najdelotvorniji i koliko dugo biste trebali da ih koristite.

Da li se Todoxin može koristiti paralelno sa imunosupresivnim i drugim lekovima?


Iako je jedan od glavnih ciljeva staviti bolest pod kontrolu tako da imunosupresivni ili drugi lekovi više ne budu potrebni, u početku je neophodna paralelna primena Todoxinovih proizvoda i lekova konvencionalne medicine. Nijedan lek, posebno ako se dugo koristi, ne sme se ukidati naglo, bez konsultacije sa lekarom. Tačno je da uvek težimo isključivanju imunosupresivnih lekova koji su štetni ne samo za rad jetre, već i za organizam u celini, ali je neophodno strpljenje, istrajnost, motivisanost i disciplina obolelog, uz pažljivo praćenje intenziteta tegoba i laboratorijskih parametara.
Kada bi lekari izašli iz zone komfora i pružili podršku svojim pacijentima u pronalaženju drugih, manje štetnih, vidova lečenja, preokret u terapiji autoimunih bolesti bio bi mnogo brži.

Praktični saveti koji mogu pomoći osobama obolelim od reumatoidnog artritisa

 
  • Salicilna kiselina osnovni je sastojak poznatog protivreumatskog sredstva, aspirina. Prirodno se nalazi u kori vrbe, a prirodni preparat za reumu može se dobiti ako se tri dela sušene kore vrbe, dva dela sladića i jedan deo izgnječenog belog luka preliju ključalom vodom i ostave da odstoje 15 minuta. Procediti, dodati prema ukusu limuna, meda i đumbira i piti.
  • Obloge za obolele zglobove: pomešati pivski kvasac i ljutu alevu papriku (umesto nje možete koristiti ren, ljutić ili biber), a onda se to, u sloju debljine dva do tri centimetra, preko krpe, previje na kožu obolelog zgloba, koja je prethodno namazna maslinovim uljem ili čistom svinjskom mašću.
  • Za reumatska oboljenja najbolje su se pokazali čajevi od divljeg kestena, kantariona i ruzmarina. Kod pojave grčeva u mišićima dobro je koristiti čaj od nevena, ruzmarina i kantariona. Protiv artritisa može se napraviti i čaj od mešavine ruzmarina, vranilove trave, bosiljka, gorčike, matičnjaka, majčine dušice, pitome nane, žalfije, origana i đumbira. Mešavina se kombinuje prema ukusu, a bez obzira na upotrebljene biljke, čaj se priprema tako što se tri kašike mešavine preliju sa 600gr ključale vode, ostavi se da odstoji 15 – 20 minuta, procedi i pije tri puta dnevno, po dva decilitra. Kada se čaj prohladi, može se zasladiti medom.

 

Priredila: dr Marina Mašić

“Moje ime je Branka Stanković. Imam 49 godina. U januaru 2016. sam bila mesec dana u bolnici. Imala sam jake bolove, bila ukočena i imala otoke. Dijagnoza je reumatoidni artritis. Nakon godinu dana primene kliničkih lekova zadržan mi je lek Metotreksat, lek iz grupe citostatika, u dozi od 20 mg jednom nedeljno. Stvarao mi je velike mučnine i nisam mogla da zamislim da u sledećih 20 godina koristim taj lek. Ove godine sam rešila da se obratim dr Jovanoviću za savet.

Od njega i njegove saradnice dobila sam preporuku o načinu ishrane i koje preparate Todoxin da koristim. Nakon dve nedelje korišćenja sam imala fenomenalan prvi utisak. Nisam bila naduta u predelu stomaka, drugi, još bolji efekat terapije je da sam povratila menstrualni ciklus. Inače, prethodnih 10 meseci nisam imala i rečeno mi je da sam u menopauzi. Dakle nisam.

Rezultati su dobri, bolja krvna slika, gvožđe… Imam povremene bolove kad je promena vremena, ali mislim da će i to prestati. Ne mogu da budem objektivna i nemam dovoljno reči hvale za Todoxin. Prezadovoljna preporučenim. Uz Božju pomoć i pomoć doktora i njegovog tima želim svakom dobro. “ – Branka Stanković