Prehlade i virusi kod dece i odraslih

Obična prehlada je veoma rasprostranjena i česta bolest, pa se smatra da je svaki čovek preboli 2 – 4 puta godišnje, deca i mladji češće nego stariji. Rinovirusi su najčešći uzročnici tzv. obične prehlade (kijavice). Budući da im je inkubacija (vreme od zaraze do početka bolesti) kratka, da su veoma infektivne i da se šire Fligeovim kapljicama (sitnim kapljicama koje nastaju prilikom kijanja i kašljanja), akutne respiratorne bolesti se šire eksplozivno, brže nego ijedna druga zarazna bolest.

Klinička slika, dijagnostički testovi i terapija

 

U kliničkoj slici dominira spoj konjunktivitisa, sa suzenjem očiju, rinitisa (zapaljenje sluzokože nosa) i zapaljenje ždrela, a u nekim slučajevima javlja se zapaljenje sinusa, grkljana i dušnika. Zbog oticanja sluzokože, nos postaje začepljen, neprohodan. Kijanje je često.  

Kao i kod drugih virusnih bolesti disajnih puteva, i kod obične prehlade se mogu javiti bakterijske komplikacije, superinfekcije kao što su upala srednjeg uha, krajnika, sinusa, limfnih čvorova, grkljana, bronhija i pluća. Za dijagnostikovanje virusnih bolesti, uopšteno, važi da je broj leukocita, ukoliko nema bakterijskih komplikacija, normalan ili smanjen, i da je sedimentacija eritrocita, koja je kod bakterijskih bolesti obično povišena (ubrzana), kod virusnih bolesti niska. Simptomi bolesti se mogu tretirati ukoliko su izraženi i ometaju normalno funkcionisanje deteta ili čoveka. Mirovanje, hidratacija i dovoljan unos vitamina najčešće bivaju dovoljni. Baš kao što su naši stari govorili: „Prehlada ako se leči, traje sedam dana, a ako se ne leči, nedelju dana“.

Kako razlikovati običnu prehladu od gripa?

 

Kada je virus gripa u pitanju, on može dati nešto težu i dramatičniju kliničku sliku, može dospeti u krv i putem krvi u različite organe, npr. u srčani mišić, mozak i neke druge organe. U takvim slučajevima, svi simptomi prehlade se intenziviraju, pri čemu visoka temperatura i toksemija mogu dovesti do oštećenja centara koji regulišu rad srca i krvotoka, a kao posledica toga nastaje zastoj u njihovom funkcionisanju i kolaps. Kod takvih osobe, zbog usporene cirkulacije krvi u krvnim sudovima i oštećenja njihovog unutrašnjeg sloja (endotela), javlja se sklonost ka trombozama (stvaranje ugrušaka) i začepljenjima krvnih sudova.

Kod gripa se redovno javlja i gubitak apetita, mučnina, ponekad i povraćanje, a neretko i dijareja. U tim slučajevima, obično se radi ili o egzacerbaciji (pogoršanju) neke stare crevne infekcije u toku gripa ili o primarnoj crevnoj infekciji koja se manifestuje opštim simptomima influence. Nervni simptomi kao što su jaka glavobolja, vrtoglavica, nemir, pospanost, pomućenje svesti, ukočenost vrata i drugi, redovno su prisutni kod težih oblika gripa i takođe su znak toksemije.

Najznačajnija je prevencija

 

Obzirom da ni za običnu prehladu ni za grip ne postoji specifično lečenje, najznačajnije je raditi na polju prevencije nastanka ovih oboljenja, a ukoliko do oboljenja ipak dođe, najznačajnije je sprečiti mogući nastanak bakterijskih superinfekcija. Obzirom da se ovi virusi prenose sićušnim Fligeovim kapljicama koje se izbacuju u vazduh i spoljnu sredinu kašljanjem i kijanjem, ali i tokom govora, smeha ili plača, važno je izbegavati direktan kontakt sa drugim osobama. Pored toga što se raspršuju u vazduhu, ove kapljice se zadržavaju na koži ruku, te ne čudi što se infekcija najlakše širi među decom, tokom boravku u kolektivu. Deci je teško zabraniti bliski kontakt sa drugom decom, ali odraslima treba objasniti da izbegavaju nepotrebno svakodnevno rukovanje sa poznanicima, grljenje i ljubljenje sa prijateljima. Redovno pranje ruku i održavanje lične higijene, pravilan odabir namirnica u ishrani, dovoljno raznovrsnog voća i povrća su faktori koji doprinose prevenciji prehlade i gripa.

 

Kako da Vaše dete ostane zdravo i kada su sva druga deca u kolektivu bolesna?

 

U podsticanju otpornosti organizma prema infekciji, prehladi i gripu od velike koristi je primena dijetetskog suplementa TODoXIN br. 1, u obliku kaše, sirupa i kapsula.  Aktivan uticaj TODoXIN-a br.1 ogleda se u regeneraciji i revitalizaciji imunokompetentnih ćelija, naročito NK i LAK ćelija koje su glavni nosioci odbrambenih funkcija organizma.

Svedoci smo da danas na tržištu postoji jako veliki broj dijetetskih suplemenata za decu koji se promovišu kao prirodni, biljni. Međutim, koncept proizvodnje tih preparata koji se zasniva na uvozu biljaka (za koje ne znamo ni u kojim uslovima su rasle, kako su brane i kroz koliko tehnoloških procesa su prošle), uz dodatak vitamina sintetskog porekla, aditiva, stabilizatora, zaslađivača i konzervanasa, potpuno je obezvredio pojam biljnog i prirodnog. Zato vodite računa šta i od koga kupujete, posebno kada su deca u pitanju.

Potpuno prirodni, bez ikakvih dodataka, šećera, boja ili konzervansa, na bazi odabranih lekovitih biljaka (cela biljka maslačka i koprive) i bagremovog meda, Todoxinovi proizvodi su pogodni za primenu i u najmlađem uzrastu. Sirupi su vrlo prijatnog ukusa, te ih deca rado prihvataju. Posebno se obradujemo kada nam se obrate roditelji i oduševljeno kažu da njihova deca, zahvaljujući kontinuiranoj primeni Todoxinovog programa za decu, ostaju zdrava čak i kada su sva druga deca u kolektivu bolesna.

 

 

Priredila: dr Marina Mašić

“Todoxin je nezamenljiv. Koristili smo celu terapiju za imunitet kod deteta od 3 godina. Pre toga smo imali veliki problem i sa respiratornim organima i sa krvnom slikom. Sve je bilo katastrofa, imunitet nula. Otkako smo isprimali terapiju Todoxinom, mali sada ima 5 godina i od tada do sada nikakva bolest nam ništa ne može. Prehladu prođemo sa nogu.

Hemoglobin kod malog je bio 60 – 70 uvek, jedno godinu dana, nakon Todoxina hemoglobin je 160, nakon mesec dana posle date terapije. Od tada nadalje nikad nije spao.” –  Ana Bojkovska Dimkovska

“Najbolji proizvodi! Koristila sam ga kad mi je dete išlo u vrtić, bolestan nikad nije bio osim što je preležao boginje, koristila sam i  Balkanski eliksir. Hvala vam što postojite!” – Nevena Marković

“Moja deca su ozdravila od kada su počeli da piju sirup Todoksin 1. I dalje odgovorno (kao majka dvoje dece koja su krenula u vrtić) tvrdim da su isključivo samo zbog tog sirupa prestali sa antibioticima. Danas su malo porasli, ali nikada se više nije ponovila agonija da iz jedne bolesti ulaziš u drugu i treću i one stalne temperature. Moje komšije su me poslušale i isto su zadovoljni. Zaista odličan sirup.” – Slađana Sarajlić

„Ovo su najbolji preparati za imunitet. Pre 10 godina sam detetu davala kada je imao Epštajn – Barov virus i izlečen je bez posledica. Sada ja imam Covid. Dobila sam temperaturu i počela da koristim Todoxin. Temperatura je spala sama i dva dana je nemam. Hvala divnom čoveku koji na žalost nije više među nama, dr Todoru Jovanoviću, što nam je ostavio ovo blago – Todoxin preparate.” – Dragana Đurišić