Multipla skleroza – bolest sa kojom se živi!

Multipla skleroza je bolest od koje u svetu boluje preko dva miliona ljudi, dok je u Srbiji broj obolelih veći od 7.000. Ovo hronično oboljenje najčešći je uzrok invalidnosti koji pogađa radno sposobno stanovništvo, te predstavlja problem koji treba da brine celokupno društvo, a ne samo obolelog i njegovu porodicu. Bolest se može javiti u bilo kojoj dobi života, ali se najčešće javlja u trećoj ili četvrtoj deceniji. Oko 2-5% obolelih prve simptome bolesti ima pre 18. godine, ali oni najčešće ostaju neprepoznati.

Šta je multipla skleroza?

 

Osnovna patološka karakteristika multiple skleroze (MS) je gubitak mijelina, nervnog omotača koji obavija nervna vlakna poput izolatora oko strujnog kabla. Ova ovojnica zadužena je za ubrzavanje prenosa nervnih impulsa, tako da usled njene destrukcije, dolazi do usporavanja ili potpunog prekida prenosa nervnih impulsa što se manifestuje određenim neurološkim smetnjama, deficitima, ispadima.

Na osnovu kojih simptoma treba posumnjati na multiplu sklerozu?

 

Rani simptomi i znaci bolesti su obično blagi i kratko traju i obolela osoba im najčešće u početku ne pridaje značaj, niti traži medicinsku pomoć. Vrlo često, tek nakon drugog ili nekog od narednih ataka bolesti, lekar od bolesnika saznaje da je pacijent i ranije imao tipične početne simptome koji su nestali nakon nekoliko dana. Neki od simptoma koji mogu ukazati na početak bolesti su:

  • Poremećaj vida

Vrlo često, jedna od prvih manifestacija, može da bude poremećaj vida, pojava duplih slika, zamagljenje vida, bol koji se pojačava pri pokretima očne jabučice. Navedeni simptomi nastaju kao posledica zapaljenja vidnog živca i ovi simptomi se ne mogu popraviti nošenjem naočara, te je odlazak oftalmologu uzaludan.

  • Poremećaj mokrenja

Smetnje sa mokrenjem nisu retka pojava kod obolelih i karakterišu se nemogućnošću da se mokrenje započne ili preteranim nagonom za mokrenjem, sve do nesposobnosti da se pražnjenje bešike uopšte kontroliše (inkontinencija urina).

  • Neurološke tegobe

Parestezije su poremećaji osećaja u vidu žmaraca, oduzetosti ili utrnulosti na jednom ili više mesta. Oboleli ima osećaj kao da su mu udovi ili zglobovi uspavani ili kao da imaju čvrst zavoj oko kolena ili debelu rukavicu na šaci. Može se javiti i osećaj kao kada se kod zubara dobije lokalna anestezija, pa izostane osteljivost jezika, usana ili obraza, što može biti razlog karakterističnog govora koji se kod obolelih može javiti. Ataksija je nesigurnost pri hodu; oboleli posrće, klecaju mu kolena, pada, otežano podiže stopala, zastaje na najmanjim neravninama i ima osećaj kao da su mu udovi od betona ili olova.

Kakav je tok bolesti i koliku ulogu ima stres?

 

Bolest je vrlo promenljivog toka i karakterišu je česta pogoršanja različitog stepena, koja se smenjuju sa naglim poboljšanjima kliničke slike (remisija bolesti). Prvi simptomi se mogu povući, nestati na više meseci, čak i godina. Recidivi dovode do još veće nesposobnosti i oštećenja. Kod nekih pacijenata, simptomi se postupno razvijaju od početka bez poboljšanja stanja, pa do invaliditeta dolazi u relativno ranom stadijumu – primarno progresivni tip bolesti. Simptome mogu pogoršati iscrpljenost, stres, napor i vrućina. Kod MS-a uloga stresa je, čini se, predominantna: preko 50% bolesnika govori o snažnim stresnim situacijama koje su prethodile početku bolesti.

Važno je ne izgubiti dragoceno vreme!

 

Dijagnoza multiple skleroze se postavlja lako, uz pomoć magnetne rezonance kojom se otkrivaju oštećenja nervnih vlakana, takozvani plakovi. Problem nastaje iz razloga što oboleli sa smetnjama u vidu odlazi kod oftalmologa, sa smetnjama u hodu kod ortopeda, sa smetnjama pri mokrenju kod urologa i tako lekari različitih specijalnosti pregledaju bolesnika i leče, navodno, organske poremećaje prema svojim znanjima i iskustvu. Simptomi, se naravno vrlo retko povlače, jer su posledica MS-a. Lajmska bolest, koja nastaje kao posledica uboda zaraženog krpelja, može otežati postavljanje dijagnoze MS-a, jer su simptomi vrlo slični.

Snagom duha protiv multiple skleroze!

 

MS, kao i sve druge autoimune bolesti, multifaktorijalna je bolest: virusne infekcije, hronična intoksikacija, povećana crevna propustljivost, kumulacija stresa neki su od udruženih uzroka bolesti. Zbog toga i terapijski pristup mora biti tome prilagođen.

Ukoliko bolujete od MS-a i želite da koristite Todoxin, zakažite konsultaciju sa našim stručnim timom pozivom na brojeve +381 69 23 22 618 i +381 69 122 61 40. Tokom konsultacije dobićete tačnu preporuku koji Todoxinovi proizvodi bi u Vašem slučaju bili najdelotvorniji i koliko dugo biste trebali da ih koristite.

Pored primene Todoxinovih kompletnih programa koji deluju na uravnoteženje funkcija nervnog, imunološkog i endokrinog sistema, posebnu pažnju uvek posvećujemo psihološkoj motivaciji. Posebno kada je reč o mladim osobama, jer oni dijagnozu najteže prihvataju. A prihvatanje dijagnoze je prvi korak ka izlečenju.

Praktični saveti koji mogu pomoći osobama obolelim od MS-a

 
  • Napitak od kvasca

Komad svežeg kvasca (10 grama) izmrviti i pomešati sa 10 grama bagremovog meda. Preliti ohlađenom prokuvanom vodom, promešati i popiti. Napitak se koristi kod svih bolesti čije saniranje zahteva veću količinu vitamina grupe B, a može se spravljati i uz dodatak soka od svežih jabuka, šargarepe, celera ili cvekle. Sok piti svakodnevno tokom 6 nedelja.

  • Kupka od zove

Idealno bi bilo da se bolesnik jednom dnevno okupa u vodi čija se toplota kreće oko telesne temperature i u koju je dodata esencija od zove. U vreme kada ima sveže zove, najbolje je u kadu ubaciti nekoliko njenih cvetova, popariti ih vrelom vodom, a zatim preko toga naliti količinu vode neophodnu za kupanje bolesnika. Ukoliko za to postoje mogućnosti, ovo treba raditi što češće u vreme kada ima sveže zove. Kada je nema, kupka se može pripremati i od suve biljke, kao što se priprema čaj.

 

Priredila: dr Marina Mašić

„Dvadeset godina imam multiplu sklerozu ,a već 19 godina koristim Todoxin i odličan je. Todoxin preparati, redovnim korišćenjem stabilizuju imunitet i samim tim omogućavaju mi da se lakše izborim sa multiplom sklerozom, autoimunom bolešću. Todoxin olakšava i borbu sa virusima, jača organizam, mišiće. Uskoro mi je vreme da naručim novu “turu”. Marijana Gavrilović Mandić

„Od multiple skleroze bolujem 20 godina. Ozbiljno pogoršanje bolesti sam imala nakon porođaja. Od lekara sam dobila zaključak da je moja bolest ušla u progresiju bolesti i da će mi biti samo gore. Na nagovor prijatelja, otišla sam u Todoxin. Bila sam depresivna, mislila sam da ću da završim u invalidskim kolicima. Počela sam da primenjujem sve TODOXINOVE PREPARATE puna 104 dana, bez prekida. Osećam se fenomenalno. Nemam više urgenciju mokrenja i defekacije koje su mi zadavale ozbiljne muke, normalno se penjem uz stepenice i imam snagu da se igram sa svojim detetom.” Slađana Maričić