Kako izgleda Mapa imunog sistema

koju je patentirao doktor Todor Jovanović?

Mapu imunobiološkog sistema čoveka dr Todor je osmislio i patentirao 1987. godine.
Naš organizam funkcionise kao jedan sasvršen sistem. U tom sistemu postoje odbrambene ćelije koje imaju centralnu ulogu u borbi protiv slobodnih radikala, virusa, bakterija, gljivica, tumorskih ćelija i svih drugih patogena. Centralno mesto na Mapi zauzimaju NK ćelije (eng. natural killer), ćelije prirodne ubice, posebna grupa limfocita koje imaju značajnu ulogu u primarnom imunološkom odgovoru. NK ćelije prepoznaju ćelije zaražene virusima i tumorske ćelije, vezuju se za njihovu ćelijsku membranu i ubijaju ih. NK ćelije sekretuju i citokine, kao što je interferon γ, što pojačava imunološki odgovor.

Pored NK ćelija, na Mapi imunobiološkog sistema čoveka, važno mesto zauzimaju i LAK ćelije– limfokinom aktivirane ćelije ubice, podvrsta NK ćelija. Pod određenim uslovima, LAK ćelije luče sve one materije – limfokine, citokine, interleukine, interferone i mnoge druge komunikacione materije – koje su neophodne za pravilno funkcionisanje imunokompetentnih ćelija i kompletnog imunskog sistema.

Poznavajući principe funkcionisanja imunobiološkog sistema, a koji su šematski predstavljeni na Mapi, dr Todor je formulisao Todoxin proizvode. Ispitivanja Todoxinovih proizvoda koja su sprovedena na Karolinska institutu u Stokholmu, na odeljenju za imunologiju, 1989. godine pod rukovodstvom profesora Mikaela Jondala, su pokazala da je Todoxin snažan aktivator imunobiološkog sistema, prvenstveno NK ćelija, pri čemu se dejstva Todoxina detektuju čak i u razblaženju 1:100.000.

Tokom narednih decenija predanog rada, Todox tim je razvio paletu od preko 20 različitih proizvoda u okviru Todoxin portfolija, koji pored osnovne uloge u stabilizaciji imunog odgovora, deluju i ciljano na određene organe i sisteme organa u telu (jetru, pankreas, endokrini sistem, gastrointestinalni trakt, kardiovaskularni sistem, krvne elemente…)

Naši proizvodi su odlična prirodna pomoć kod mnogih oboljenja poput: virusnih, bakterijskih i gljivičnih infekcija, autoimunih bolesti, tumorskih, kardiovaskularnih i respiratornih oboljenja i drugih.